fallback

Петролът поскъпна след убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания

Напрежението в Близкия изток се засилва

31.07.2024 | 10:36 Автор: Толя Стоянова

След убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания напрежението в Близкия изток се засили, а цената на петрола скочи. Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 1,17 долара или 1,5%, до 79,80 долара за барел.

Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпват с 1,15 долара или 1,5%, до 75,88 долара за барел. Във вторник както Брентът, така и WTI поевтиняха с около 1,4%, затваряйки на най-ниските си нива от седем седмици насам.

Напрежението в Близкия изток ескалира

Напрежението в Близкия изток се нажежи след съобщенията, че Хания е бил убит в Иран, според изявление на палестинската групировка "Хамас" и доклад на иранската държавна медия от сряда. Това стана ден след като израелското правителство заяви, че е убит най-високопоставеният военен командир на "Хизбула" при въздушен удар по Бейрут във вторник, в отговор на трансграничната ракетна атака срещу Израел в събота, предаде Ройтерс.

Последната атака бе извършена, въпреки дипломатическите усилия на представители на САЩ и ООН да се предотврати голяма ескалация, която може да разпали обстановката в региона.

Слабото търсене в Китай влияе негативно

Брентът и WTI са напът да отчетат през юли най-голямата си месечна загуба от 2023 г. насам заради продължаващите опасения за перспективите пред търсенето в Китай и очакванията, че ОПЕК+ ще се придържа към сегашната си сделка за намаляване на производството и ще започне да оттегля част от съкращенията от октомври въпреки неотдавнашните резки спадове в цената на петрола.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback