Как криптовалутите ще помогнат на Русия да заобиколи санкциите

Използването им е обективно явление и не трябва да бъде игнорирано, обясни Анатолий Аксаков

31.07.2024 | 10:22 Редактор: Толя Стоянова
Крипто ще се регулира по същия начин, както чуждестранната валута в Русия.

Русия насочва вниманието си към мерки, които да регулират използването на криптовалути. На този фон компаниите се борят с нарастващи трудности при чуждестранни плащания под заплахата от санкции на САЩ заради войната в Украйна.

Законодателите в долната камара на парламента, Държавната дума, приеха законопроект за криптовалута на второ и трето четене, както и отделно законодателство, регулиращо крипто добива. Проектозаконите също се очаква да получат бързо одобрение от сенаторите в Съвета на федерацията, преди да бъдат подписани като закон от президента Владимир Путин, за да влязат в сила на 1 септември, според ръководителя на комисията по финансовите пазари на Думата Анатолий Аксаков.

Легализирането на криптовалутата може да създаде проблеми

"Преди това имаше опасения, че легализирането на криптовалутата може да създаде проблеми за развитието на вътрешния пазар. Докато криптовалутите могат да помогнат на Русия да заобиколи западните санкции, използването им е обективно явление и не може да бъде игнорирано" от регулациите, каза той.

Този ход бележи бърза промяна в отношението към дигиталните инструменти и идва, когато руският бизнес се сблъсква с нарастващия натиск върху плащанията, предизвикан от заплахите на САЩ за вторични санкции срещу чуждестранни банки. Докато използването на цифрова валута за плащания в момента е забранено в Русия, Путин този месец призова правителството "да не изпуска момента" при регулирането на метода в страната и в чуждестранните сделки.

"Криптовалутите се използват все повече в света като платежно средство при международни разплащания", каза Путин пред официални лица.

През януари 2022 г., само седмици преди да започне пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, Централната банка предложи пълна забрана за използването и създаването на криптовалути с аргумента, че те представляват големи рискове за финансовата стабилност и икономическата сигурност. Банката смекчи позицията си в края на миналата година, подкрепяйки експерименталното използване на криптовалута и копаене в трансгранични сетълменти. Все пак тя призова финансовите организации в Русия да не рекламират услуги, свързани с цифрови валути.

Съгласно законодателството, крипто ще се регулира по същия начин, както чуждестранната валута в Русия.

"Бизнесите, занимаващи се с крипто и копаене, лобираха силно за закона, за да гарантират, че "могат да работят в нормални правни рамки и да не се страхуват от официално разследване", коментира Аксаков.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: Pexels