fallback

Животът в Западна Африка и Южна Азия става невъзможен заради горещините

Екстремното време ще направи тези райони необитаеми

31.07.2024 | 09:20 Автор: Тодор Петров

В горещите дни хора умират по време на обедната си разходка, на семеен поход и дори вкъщи, защото са без климатик. Да, такава е жестоката реалност в Западна Африка и Южна Азия, които може би няма да бъдат подходящи за живот заради изменението на климата. Това сочат резултатите от ново проучване на Калифорнийския университет, цитирано от CNN.

Горещините са най-честата причина за смърт в света, когато става дума за екстремно време. Климатичната криза, предизвикана от човешката дейност, влошава ситуацията и прави жегите още по-силни и продължителни. В допълнение към това и влажността влияе негативно.

Учените смятат, че Западна Африка и Южна Азия ще станат необитаеми не само заради покачването на температурите, но и защото много хора имат ограничен достъп до климатични инсталации. Хората там ще бъдат на границата на оцеляването. При следващо влошаване на климата човешкото тяло няма да може да се адаптира и хората ще загинат.

По данни на Световната здравна организация жегите убиват около 489 000 души всяка година. Действителният брой на жертвите може да е по-висок, тъй като смъртните случаи, свързани с горещините, се проследяват много трудно.

Четете повече по темата в megavselena.bg

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback