fallback

Пожарът на българо-гръцката граница е на километри от село Ахладохори

Властите се борят с огнената стихия вече 14-и ден

31.07.2024 | 07:15 Автор: Вяра Димова

Пожарът на българо-гръцката граница се разрасна и е на километри от село Ахладохори. В района действат мощни противопожарни сили от Серес и пожарните бригади на районите Сидирокастро и Порои с пешеходни части, както и горски командири на 2-о специално звено за горски операции, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Пожарът, който продължава да гори 14 последователни дни на планината Орвилос над Ахладохори, в община Синтики, се разпали отново. "Спуснал" се е надолу и се е разпространил в местността "Спанувица", както и близо до параклиса Аналипси, на 4 километра от село Ахладохори.

Задействан е бил и телефон 112 с молба жителите да бъдат в готовност и да изпълняват указанията на властите. Мобилизирането на мощни противопожарни сили и създадените през предходните дни пожарни зони държат огъня далеч от селото.

Цистерни с вода от общините на Закона и доброволци от Ахладохори помагат за гасенето на пожара. Въздушни средства, реактивни самолети Canadair и хеликоптери са действали до късно снощи, тъй като работата на сухопътните сили е затруднена, защото  районът е недостъпен и миниран.

Освен това е имало и експлозия на гранати от Втората световна война. Създадени са противопожарни зони от няколко километра със земекопни машини на община Синтики, област Централна Македония и армията, като има и помощ от цистерни с вода на община Серес.

Огънят е и на българска територия

Огънят е обхванал и територията на България, където има голяма мобилизация на пожарни екипи, както местни така и гръцки, и френски. Ситуацията в планината Славянка се е усложнила. Заради вятъра огънят от Гърция е преминал на българска територия на още две места.

Експлозии в района на планината са принудили огнеборците да прекратят гасителните действия. В района има голямо минно поле,  както и в Гърция. Заради взривовете работата на огнеборците е преустановена и от двете страни на границата. 

Вчера служебният министър-председател на България Димитър Главчев, заедно с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, посетиха противопожарния оперативен център на връх Орвилос. Голямо е и екологичното бедствие в района изгорели са над 15 000 хектара земя. 

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback