Кошмарни горещини в Дубай: Усеща се като 60 градуса по Целзий

Такава жега представлява изключителна опасност за хората

30.07.2024 | 22:24 Редактор: Тодор Петров
Непоносимо горещо е в Дубай.

Температури, които като усещане надхвърлят 60 градуса по Целзий, все по-често връхлитат Дубай. На 20 юли температурите на международното летище в Дубай достигнаха 42 градуса по Целзий, според данни на Националната метеорологична служба на САЩ. Интензивната влажност на въздуха в този ден обаче е утежнила горещината, така че тя се е усещала като повече от 62°C, според топлинния индекс на метеорологичната служба 

Такава жега представлява изключителна опасност за хората, тъй като е възможно да се получи топлинен удар. Въпреки че влажността на въздуха намаля през последните няколко дни, горещите температури в пустинния град се наблюдават в момент, когато Близкият изток се нагрява с един от най-бързите темпове в света.

Повече от 1300 поклонници загинаха по време на ежегодния хадж в Саудитска Арабия на фона на рязко покачващите се горещини тази година, които засегнаха и селското стопанство в Египет и затвориха офиси в Иран. 

Това лято усещането за температурата в Дубай вече е надхвърляло 60С в пет дни, в сравнение със само един през миналата година и нито един през 2022 г., според данни на Националната метеорологична служба на САЩ. 

През лятото Персийският залив се превръща в най-горещото море в света, като температурите редовно надвишават 36 градуса по Целзий в плитките води край ОАЕ. Като цяло Персийският залив се затопля над два пъти по-бързо от световния океан, а морските горещи вълни стават все по-чести и тежки.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС