fallback

Загинали хора в сблъсъците във Венецуела след "преизбирането" на Николас Мадуро

Привържениците на президента свикаха контрапротести

30.07.2024 | 19:02 Автор: Деси Николова

Протестите във Венецуела се разрастват, след като действащият президент Николас Мадуро се обяви за победител в изборите, проведени в неделя. Служителите по сигурността се опитват силово да разпръснат демонстрантите, които заляха улиците на 20 щата в страната. В столицата Каракас тежко въоръжени полицаи пуснаха сълзотворен газ.

Правозащитници съобщиха за многобройни случаи на репресии и насилие, някои извършени от паравоенни групи и силите за сигурност. Има информация и за загинали хора. 

Опозицията заяви, че разполага с доказателства, че е спечелила изборите. Лидерката Мария Корина Мачадо каза, че 73% от преброените бюлетини, до които тя има достъп, категорично са показали победа за нейния кандидат.

"С този резултат, който видяхме, нашият новоизбран президент е Едмундо Гонсалес. Страната ни каза на сегашната власт: "Стига толкова! Вече не ни е страх". Затова, скъпи венецуелци, да се съберем - като организирано семейство и да демонстрираме решимостта си,  да направим така, че всеки глас да бъде преброен и да защитим истината", каза Мачадо.

"Уморени сме от Мадуро. Уморени сме да ни бичуват", заяви протестиращ.

Привържениците на Мадуро свикаха контрапротести. Верните на президента власти твърдят, че той е спечелил трети мандат с 51% от гласовете, което ще му позволи да продължи социалистическото управление, продължаващо четвърт век. 

Това е период, в който Венецуела претърпя икономически крах и загуба на около една трета от населението заради масова емиграция. Властите в Каракас обявиха, че изтеглят дипломатите си от седем латиноамерикански страни, които оспориха победата на Мадуро.

Той беше поздравен от Китай и Русия. А представители на американското правителство обвиниха управляващите във Венецуела за изборни манипулации и репресии.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback