Вечерята с омари за крал Чарлз III за близо 500 000 евро удари бюджета на Франция

Изненадващи разходи за приемите водят до нови бюджетни проблеми

30.07.2024 | 17:30 Редактор: Деси Николова
Макрон и британският крал Чарлз Трети по време на пищната вечеря във Версай.

Държавната вечеря, организирана от френския президент Еманюел Макрон в чест на британския крал Чарлз Трети и струваща близо 475 000 евро, е допринесла за рекордния дефицит в бюджета на Елисейския дворец през миналата година, съобщава "Политико"

Това  показват данните от годишен одит на бюджета на Елисейския дворец, публикуван от Сметната палата на Франция.

Разходите на Елисейския дворец, които включват и такива, свързани с дипломатическите и президентските задължения на държавния глава, както и с администрацията, персонала, сигурността и управлението на имотите, са достигнали огромната сума от 125 млн. евро, и бюджетът е "на червено" с 8,3 млн. евро.

Сред най-големите "двигатели" на дефицита са две луксозни държавни вечери - в чест на индийския министър-председател Нарендра Моди и на британския крал, отбелязва "Политико".

През септември миналата година Макрон прие британския държавен глава във Версай, историческата резиденция на френската монархия. На банкета тогава имаше поне 160 високопоставени гости, сред които певецът от "Ролинг стоунс“ Мик Джагър и британският актьор Хю Грант.

Вечерята, по време на която гостите се насладиха на сини омари и розови макарони, струваше на френското президентство близо 475 000 евро - от които над 165 000 евро за кетъринг и над 40 000 евро за вино (включително бутилка Château Mouton Rothschild от 2004 г.) и други напитки.

Разходите за кетъринг и декорация, осигурени от трети страни, рязко нарастват в случай на приеми, организирани извън Елисейския дворец, какъвто беше случаят с Чарлз Трети и Моди, който беше посрещнат в Лувъра и там Макрон лично му показа някои от шедьоврите на най-посещавания френски музей. Обща стойност на разходите: над 400 000 евро, се казва в одита.

Сметната палата на Франция все пак призна някои усилия за спестяване на разходи, като подчерта пестеливостта на Елисейския дворец при организирането на "коктейли за по-малко от 100 души“ - събития, по време на които вътрешният кухненски персонал на двореца обикновено се предпочита пред външни контрагенти, предаде БТА.

Сметната палата също така упрекна френското президентство в лошо планиране на пътуванията, като посочи за пример загубата на над 830 000 евро, дължаща се на отмяната на 12 пътувания. Само едно планирано, но впоследствие отменено пътуване до Германия през юли 2023 г., е довело до загуба от близо 500 000 евро, най-вече поради разходи за транспорт и настаняване.

Снимка: БГНЕС