Пожарът в РСМ вилнее в 12 села и взе жертва

Огънят се разпространява бързо заради вятъра

30.07.2024 | 06:59 Редактор: Толя Стоянова
Пожарът се разпространява бързо заради вятъра.

12 села са засегнати от пожарите в Северна Македония, а един човек е починал в Кокошине от задушаване. Това съобщи директорът на Центъра за управление на кризи (ЦУК) Стоянче Ангелов, който се намира в община Свети Николе. Там огънят навлезе в три села, изгорели са стари къщи, както и къщи в селата Неманичи и Малино.

"За съжаление, имаме изгорели къщи, повечето от къщите в село Неманичи са стари и изоставени, но имаме и къщи, обитавани от местните. Засегнатите от пожарите са и три села на територията на община Куманово - К'шанджи, Кокошино и Мургаш, където има предимно ваканционни къщи. На територията на община Старо Нагоричане: Малотино, Ригинци и Конюх, а след това в община Свети Николе: Неманичи, Орел и Малино. Пожарът в село Неманичи е тръгнал от село Орел, който е избухнал някъде в средата на селото и се е движил напред с голяма скорост", каза Ангелов.

Той посочи, че в община Пробищип са заети 2 села: Горно Бърбарево и Стрицовци, а село Стар Караорман е засегнато на територията на община Щип. Ангелов добави, че според информацията до момента някои от тези пожари са овладени.

В село Неманичи буквално гори от всички страни. Има изгорели къщи както в горната, така и в долната част на селото, а църквата е спасена в последния момент. Местните жители забелязват, че трима техни съселяни са били извадени от къщите и кошарите си от полицията, която искала да спаси домашното имущество. Пожарът се разпространява бързо заради вятъра, който духа в района на Овчепол, предаде БГНЕС.

Кметът на община Свети Николе Деян Владев посочи, че няколко къщи са изгорели в село Орел, а една четвърт от домовете са изгорели в село Неманичи.

Снимка: БГНЕС