САЩ изпращат още пакети с военна помощ на Украйна

Единият от тях е на стойност 200 милиона долара, а другият – на 1,5 милиарда долара

29.07.2024 | 22:11 Редактор: Деси Николова
САЩ изпращат още пакети с военна помощ на Украйна

САЩ ще изпратят оръжие на Украйна в рамките на два нови пакета военна помощ, които ще съдържат ракети за системата HIMARS, съобщава Voice of America, позовавайки се на прессъобщение от Пентагона.

Според съветника на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби пакетът включва способности за противовъздушна отбрана, снаряди HIMARS, минохвъргачни снаряди и преносими противотанкови системи Javelin.

Помощта се предоставя на Украйна чрез механизма за съкращаване на оръжията под контрола на президента на САЩ. Това означава, че снарядите вече са в американските складове и не е необходимо да се произвеждат.

Пентагонът уточни, че са обявени два пакета военна помощ за Украйна. Единият от тях е на стойност 200 милиона долара, а другият - на 1,5 милиарда долара, предаде "Фокус"

Като част от пакетите Украйна ще получи: Боеприпаси за NASAMS, боеприпаси за ПВО с малък и среден обсег, ракети RIM-7 за противовъздушна отбрана, оборудване за водене на радиоелектронна борба, боеприпаси за HIMARS, 155- и и 105-милиетрови артилерийски снаряди, 120-милиметрови минохвъргачки, прецизни авиационни боеприпаси, оптично управляеми ракети (TOW), противотанкови системи Javelin и AT-4, защитени комуникационни системи, услуги за комерсиално сателитно изображение, резервни части, поддръжка и друго помощно оборудване.

Снимка: БГНЕС