fallback

Християн Мицкоски: Всички с български паспорти ще ги скъсат като станем част от ЕС

Лично решение е дали ще се откажат от тях, заяви премиерът на РСМ

29.07.2024 | 19:30 Автор: Вяра Димова

Гражданите на Република Северна Македония търсят български паспорти не заради "етническа или национална принадлежност" и "ще ги скъсат в първия ден, в който страната стане член на ЕС". Това заяви премиерът на РСМ Християн Мицкоски, който бе попитан дали ще поиска от гражданите на Северна Македония, които притежават български паспорти, да се откажат от тях.

"Това е лично решение. Истинският въпрос е защо македонските граждани не са искали български паспорт преди България да влезе в ЕС. Българският паспорт не е заради етническа или национална принадлежност. Български паспорти имат и македонци, и албанци, и турци, и сърби, и власи, и бошняци, всички имат - поради икономически причини. Мислят, че по този начин по-лесно ще получат възможност за работа в държавите от ЕС. И съм сигурен, че всички още утре биха се отказали от български паспорт, ако не се беше случила тази неправда две и половина десетилетия да чакаме да започнем преговори с ЕС", заяви той, цитиран от БТА.

Запитан съществува ли друг вариант, който да не включва промяна на преговорната рамка, която е условие за реално начало на преговорите по присъединяване на Северна Македония с ЕС, Мицкоски отново посочи, че алтернативата са конституционни промени за вписване на българите в основния закон на страната с отложено влизане в сила.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback