fallback

Как Олимпийските игри отблъснаха туристите от Париж

Ключови авиокомпании понесоха загуби 

29.07.2024 | 14:01 Автор: Толя Стоянова

Много хора, включително местни, избягваха Париж по време на подготовката на Олимпийските игри, въпреки очаквания бум на пътувания. Прогнозите често се фокусират върху броя на хората, които се очаква да посетят Игрите, като същевременно пренебрегват броя на пътниците, които са отблъснати от тях.

"Често срещано погрешно схващане е, че градовете домакини се радват на бум на туристи около Олимпийските игри. Лондон, Атина и Атланта отбелязаха спад на посетителите през лятото, когато бяха домакини на Летните игри, коментира Грант", каза главният анализатор в OAG Джон Грант.

Ключови авиокомпании понесоха големи загуби 

В четвъртък AirFrance-KLM информира, че очаква да понесе удар върху приходите си за третото тримесечие в размер на 150-170 млн. евро заради по-слабото търсене на посещения на Париж това лято, предаде CNBC.

Air France сигнализира за проблеми по-рано този месец, като на 1 юли обяви, че трафикът до и от Париж изостава от този до други големи европейски градове. Не само, че интересът е намалял, но "международните пазари показват значително избягване на Париж", посочва компанията.

По сходен начин Delta Air Lines също предвижда голям удар - над 100 млн. долара приходи, поради спад в пътуванията до Франция като пряк резултат от спортното събитие.

Хотелите и Airbnb пострадаха заради Олимпиадата

Хотелите също усещат ефекта от лятното забавяне в Париж, като се очаква степента на заетост да падне до 60% в началото на юли, което е понижение с около 10 пункта спрямо 2023 г., изчисляват от туристическия борд на Париж.

Подобно на авиокомпаниите, много хотели повишиха цените, за да се възползват от ръста на туризма, само за да ги намалят след пролетния сезон на бавни резервации.

Домакините на Airbnb също намаляват цените – някои с повече от 50%. Цената на таванско помещение с две спални близо до Нотр Дам е спаднала от 1407 долара до 683 долара през първата седмица на Олимпийските игри, което е по-ниско от средната цена на нощувката през есента.

Airbnb твърди, че обявите в Париж са достигнали най-високото си ниво за всички времена това лято, тъй като предприемчивите парижани са се възползвали от шанса едновременно да избягат от тълпите и да спечелят пари от склонността на пътуващите заради спорта да харчат.

Airbnb коментира пред CNBC, че десетки хиляди хора в градовете домакини са отворили домовете си за първи път. Но компанията отказва да разкрие броя на обявите, които са останали без резервации по време на Олимпийските игри.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback