24-часова стачка на здравните работници в Гърция

Медиците настояват да не се разпускат и закриват обществените услуги

29.07.2024 | 12:30 Редактор: Вяра Димова
Здравните работници на протест пред парламента.

Провежда се 24-часова стачка в Гърция на здравните работници срещу Закона за психичното здраве.

"Не на разпускането и закриването на обществените услуги в областта на психичното здраве и премахването на зависимостите", казва Асоциацията на болниците Атина – Пирея (EINAP) и призовава за национална стачка на всички здравни работници, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Всички профсъюзи, федерации и профсъюзи на здравните работници призовават за 24-часова здравна стачка и събиране пред парламента с искане за оттегляне на законопроекта за "Завършване на психиатричната реформа".

Лекарите настояват да не се приема "екстремният" законопроект, както го характеризират, за психично здраве и зависимости. Асоциацията на болниците Атина – Пирея призовава за оттегляне на законопроекта и казва "не" на разпускането и закриването на обществените услуги в областта на психичното здраве и пристрастяването. Същевременно се настоява за масово набиране на постоянен персонал по всички специалности, според нуждите с пълни трудови, трудови, осигуровъчни, научни права за всички.

Съобщението на асоциацията на здравните работници

"Управителният съвет на EINAP обявява стачка в деня на внасянето и гласуването на законопроекта за психичното здраве в пленарната сесия на парламента. Каним всички лекари да присъстват.

Ние изискваме:

Оттеглянето на сметката. Не на премахването и закриването на обществените служби за психично здраве и зависимости. Масово набиране на постоянен персонал по всички специалности, според нуждите. Пълна заетост - заплата - осигуровки - научни права за всеки.

Във време, когато огромното мнозинство от работещите в областта на психичното здраве и зависимостите, научната общност, пациентите и техните семейства, цялото общество осъдиха проектозакона - крайно, по различни начини, подкрепяйки стачните мобилизации и многообразните действия в цяла Гърция, правителството и ръководството на Министерството на здравеопазването, идва на 29 юли, за да защити гласа си, в пленарната сесия на парламента, с цел разпускане, че е останал в сила в обществените служби за психично здраве и зависимости. Приемането му ще бъде предшественик на това, което се стартира през следващия период като цяло в НЗОК".

Снимка: архив, БГНЕС