Ескалацията на конфликта в Близкия изток повиши цената на петрола

Загубите от миналата седмица се стопиха

29.07.2024 | 10:18 Редактор: Вяра Димова
Цената на петрола тръгна нагоре.

Повиши се цената на петрола, намалявайки загубата от миналата седмица, поради опасенията от разширяване на конфликта в Близкия изток след ракетния удар в окупираните от Израел Голански възвишения, за който Израел и САЩ обвиниха ливанската групировка "Хизбула", предава "Ройтерс".

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 33 цента, или 0,4%, до 81,46 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпват с 23 цента, или 0,3%, до 77,39 долара за барел.

Миналата седмица Брентът загуби 1,8% от цената си, а WTI поевтиня с 3,7% заради намалялото търсене в Китай и надеждите за споразумение за прекратяване на огъня в Газа.

В неделя кабинетът по сигурността на Израел упълномощи правителството на министър-председателя Бенямин Нетаняху да вземе решение за "начина и времето" на отговор на ракетния удар в събота в Голанските възвишения, при който загинаха 12 юноши и деца.

Подкрепяната от Иран "Хизбула" отрече да носи отговорност за нападението, което е най-смъртоносното в Израел или в анексирана от Израел територия, след нападението на палестинската войнствена групировка "Хамас" на 7 октомври, довело до война в региона. Напрежението се разпространи на няколко фронта и рискува да прерасне в по-широк регионален конфликт.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: pixabay