Бенямин Нетаняху получи разрешение да отговори на атаката на "Хизбула"

Ракетен удар отне живота на 12 юноши и деца

29.07.2024 | 09:01 Редактор: Толя Стоянова
Израел се зарече да нанесе ответен удар срещу ''Хизбула''.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху получи разрешение от кабинета по сигурността да вземе решение за това "как и кога" да отговори на ракетния удар в окупираните от Израел Голански възвишения, който отне живота на 12 юноши и деца.

Израел и САЩ обвиниха за него ливанската въоръжена групировка "Хизбула".

"Хизбула" отрича да е замесена в атаката

Тя отрече да е отговорна за нападението срещу селището Мадждал Шамс в събота, най-кървавото в Израел или анексирана от еврейската държава територия след атаката на палестинската групировка "Хамас" на 7 октомври, която предизвика войната в Газа. Конфликтът се разпространи на няколко фронта и има опасност да прерасне в по-широк регионален конфликт.

Израел се зарече да нанесе ответен удар срещу "Хизбула" в Ливан и израелски самолети поразиха мишени в Южен Ливан през деня в неделя, предаде Ройтерс. Но има очаквания за по-силен отговор, който може да последва заседанието на кабинета по сигурността, свикано от Нетаняху в Тел Авив.

Редица страни застанаха зад Израел и Нетаняху

В неделя Белият дом също обвини "Хизбула" за удара срещу Мадждал Шамс.

"Това нападение беше извършено от ливанската "Хизбула". Това беше тяхна ракета, изстреляна от район, който те контролират", съобщи групировката в комюнике.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис заяви чрез съветника си по националната сигурност, че подкрепата ѝ за сигурността на Израел е желязна. САЩ съобщиха, че водят разговори с представители на Израел и Ливан след "ужасяващата" атака в събота и че работят за дипломатическо решение.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви, че Вашингтон не иска допълнителна ескалация на конфликта, при който израелската армия и "Хизбула" влизат в ежедневни престрелки по границата. Великобритания изрази притеснение от нова ескалация, а Египет заяви, че атаката може да прерасне в обхватна регионална война.

Ливанската авиокомпания Middle East Airlines съобщи, че е отложила някои полети от неделя вечер за понеделник сутринта, без да уточнява защо. Междувременно турският президент Реджеп Ердоган каза в неделя, че Турция може да влезе в Израел, както направи преди в Либия и Нагорни-Карабах, но не уточни каква точно намеса предлага.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС