Реджеп Ердоган: Турция може да влезе в Израел

Кац: Турският президент заплашва да нападне Израел

29.07.2024 | 07:11 Редактор: Тодор Петров
Заплаха от Ердоган.

Турция може да влезе в Израел, както е правила в миналото в Либия и Нагорни Карабах. Това обяви турският президент Реджеп Ердоган, но не уточни какъв вид намеса предлага. Той е яростен противник на израелската офанзива в Газа.

"Трябва да сме много силни, за да не може Израел да прави тези нелепи неща с Палестина. Точно както влязохме в Карабах, точно както влязохме в Либия, можем да направим подобно нещо и с тях", заяви Ердоган на среща на управляващата партия.

"Няма причина, поради която да не можем да направим това. Трябва да сме силни, за да можем да предприемем тези стъпки", добави турският президент.

В отговор израелският външен министър Израел Кац заяви в X, че "Ердоган следва стъпките на Саддам Хюсеин и заплашва да нападне Израел. Нека да си спомни какво се случи там и как свърши."

Ердоган изглежда имаше предвид предишни действия на Турция. През 2020 г. Анкара изпрати военен персонал в Либия в подкрепа на признатото от ООН правителство на националното съгласие на Либия, ръководено от либийския премиер Абдел Хамид Дбейба.

Анкара отрича да има пряка роля във военните операции на Азербайджан в Нагорни Карабах, но миналата година заяви, че използва "всички средства", включително военно обучение и модернизация, за да подкрепи своя близък съюзник Баку, отбелязва агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Снимка: БГНЕС