Володимир Зеленски: До края на ноември Украйна ще разработи план за мир

"Не мога да отговоря на призивите за прекратяване на огъня, докато Русия продължава да окупира", заяви украинският лидер

28.07.2024 | 21:40 Редактор: Вяра Димова
Украйна подготвя мирен план.

Украйна ще разработи до края на ноември план за действие за постигане на мир. Това коментира украинският президент Володимир Зеленски в интервю за японския телевизионен канал "NHK".

Според него Киев ще започне "подробни дискусии със съответните страни по въпросите на териториалната цялост на Украйна". Освен това Зеленски подчерта, че "не може да отговори на призивите за прекратяване на огъня, докато Русия продължава да окупира украинска територия".

По думите му, ако САЩ и европейските страни останат единни, това ще засили натиска и ще покаже на Москва, че няма никакъв шанс. Зеленски засегна и темата за евентуална победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, предаде "Фокус".

Служители в Киев са се свързали с предизборния щаб на Тръмп и вицепрезидента на САЩ Камала Харис този месец. Зеленски съобщи, че по време на телефонния разговор е поканил Тръмп да посети Украйна.

Снимка: БГНЕС