fallback

Джанет Йелън: Борбата с изменението на климата ще засили икономиката в света

Министърът на финансите на САЩ заяви, че е необходимо намаляване на въглеродните емисии

28.07.2024 | 20:52 Автор: Вяра Димова

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън пътува до устието на река Амазонка, представяйки идеята, че борбата с изменението на климата ще засили икономическия растеж в региона и в целия свят.

Промяната, необходима за намаляване на въглеродните емисии, е "най-голямата икономическа възможност на 21 век", заяви тя в реч в Белем, Бразилия, след среща с финансови министри от региона на Амазонка.

Инвестициите, които са необходими - 3 трилиона долара годишно до 2050 г., каза Йелън, - "могат да бъдат използвани в подкрепа на пътищата за устойчив и приобщаващ растеж, включително за страни, които в миналото са получавали по-малко инвестиции".

Събитието беше организирано от Междуамериканската банка за развитие като част от инициативата "Амазония завинаги", която има за цел да подкрепи намаляването на въглеродните емисии, опазването на дивата природа и биоразнообразието, като същевременно защитава работните места и икономическата дейност в осем южноамерикански държави.

Инициативата е също така част от промяната, за която настоява Йелън, в световните банки за развитие, които се ангажират с проекти в много държави. Световната банка и нейните регионални партньори традиционно се концентрират върху усилията за развитие на една държава.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback