Владимир Путин се закани да върне производството на ядрени оръжия със среден обсег

Това ще се случи, ако САЩ потвърдят намерението си да разположат ракети в Германия или другаде в Европа

28.07.2024 | 16:00 Редактор: Вяра Димова
Владимир Путин постави ултиматум.

Президентът на Русия Владимир Путин заплаши да възобнови производството на ядрени оръжия със среден обсег, ако Съединените щати потвърдят намерението си да разположат ракети в Германия или другаде в Европа.

"Ако Съединените щати осъществят такива планове, ще се считаме за освободени от едностранния мораториум, приет по-рано върху разполагането на ударни мощности със среден и малък обсег", заяви той по време на военноморски парад в Санкт Петербург.

Такива ракети, които могат да се движат на разстояние между 500 и 5500 км, бяха предмет на договор за контрол на въоръженията, подписан от САЩ и Съветския съюз през 1987 г., предаде АФП. Но и Вашингтон, и Москва се оттеглиха от Договора за ядрените сили със среден обсег през 2019 г., като взаимно се обвиняваха в нарушения. Впоследствие Русия заяви, че няма да възобнови производството на такива ракети, докато Съединените щати не разположат ракети в чужбина, пише БГНЕС.

В началото на юли Вашингтон и Берлин обявиха, че "епизодичното разполагане" на американски ракети с далечен обсег, включително крилати ракети "Томахоук", в Германия ще започне през 2026 г.

Путин заяви, че "важни руски административни и военни обекти" ще попаднат в обсега на такива ракети, които "в бъдеще биха могли да бъдат оборудвани с ядрени бойни глави, така че нашите територии да се намират в рамките на около 10 минути" от нанасянето на удар.

Снимка: БГНЕС