След 12 убити деца на стадион Израел е на прага на пълномащабна война с "Хизбула" и Ливан

Бенямин Нетаняху прекъсна посещението си в САЩ заради атаката срещу стадиона

28.07.2024 | 14:13 Редактор: Елеонора Танева

Нова ескалация на напрежението в Близкия Изток след ракетна атака на стадион в контролираните от Израел Голански възвишения. По време на удара се е играл мач. 

Най-малко 12 души загинаха при ракетната атака в събота вечерта в окупираните от Израел Голянски Възвишения, има и ранени. Израел твърди, че ракетата е изстреляна от "Хизбула" – от територията на Ливан. Шиитската групировка отрича да има общо с инцидента.   

Израелската армия определи нападението като най-смъртоносната атака от 7 октомври 2023 г.

"Тази вечер "Хизбула" показа истинското си лице. Тази вечер терористичната организация "Хизбула" в Ливан изстреля ракета срещу деца, играещи футбол на футболно игрище. След това "Хизбула" излъга целия свят и заяви, че не е извършила тази атака. Това е лъжа", каза говорителят на израелската армия Даниел Хагар.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху прекрати посещението си в Съединените щати и спешно се завръща в страната си. Той заяви, че "Хизбула" ще плати висока цена за действията си. 

Нов етап от войната в Близкия Изток

Министърът на отбраната Израел Кац заяви, че страната му се приближава към пълномащабна война с "Хизбула" и Ливан. Междувременно ливанското правителство осъди ракетното нападение. Това направиха и официални представители на Европейския съюз и Съединените щати. 

На юг войната също продължава. Поредният епизод от кошмара се разигра в Ивицата Газа, където отново деца платиха цената на войната. Най-малко 30 палестинци бяха убити при израелски удар срещу училище в Дейр ал-Балах, над 100 други са ранени. От Тел Авив твърдят, че от територията на учебното заведение били нанасяни атаки срещу военнослужещи и че там са се складирали оръжия.

Вижте повече в репортажа на Петя Кертикова.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Българин
преди 32 минути
Запонете: Богоизбраните синове на Израил ще управляват Човечеството до Свършека на Света! Сигнализирай за неуместен коментар