fallback

Опашки от туристи за перфектния кадър от залеза над Санторини за Instagram

Властите обмислят мерки срещу свръхтуризма

28.07.2024 | 08:45 Автор: Елеонора Танева

"Островът на Instagram" - така Agence France-Presse нарича Санторини в тема, засягаща  хипертуризма.

"Един от най-впечатляващите образи на гръцката марка за летен туризъм е световноизвестният залез в Санторини. Опашката за наблюдателната площадка, разположена на върха на скалата Оя, може да продължи повече от 20 минути", пише в статията.

Круизните кораби застрашават екологията

Когато един турист реши да пътува Круиз по Егейско море, Санторини е ключова спирка. Но тъй като някои части на острова са залети от туристи, властите обмислят въвеждането на ограничения. От рекордните 32,7 милиона души, посетили Гърция миналата година, около 3,4 милиона, или всеки 10, са посетили острова с едва 15 500 души население, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

"Трябва да наложим ограничения, ако не искаме да потънем в свръхтуризъм. Не трябва да има нито едно допълнително легло… нито в големите хотели, нито в наемите в Airbnb“, каза кметът на Санторини Никос Зорзос пред АФП.

Според Асоциацията на гръцките пристанища 800 круизни кораба са превозили около 1,3 милиона пътници през 2023 г. Круизните кораби „нанасят много щети на острова“, каза Сандал Метакидис, белгиец, който живее на Санторини от 26 години.

"Когато осем или девет кораба изпускат дим, можете да видите следи от замърсяване в калдерата", оплаква се тя.

В интервю за AFP министърът на туризма Олга Кефалогиани каза, че трябва да се определят квоти, тъй като е невъзможно да се настанят пет круизни кораба едновременно.  Местните власти поставиха лимит от 8000 пътници на круизен кораб на ден от следващата година. Но не всички местни оператори са съгласни с това.

Антонис Пагонис, ръководител на Асоциацията на хотелиерите в Санторини, вярва, че част от решението е по-доброто управление на потоците посетители.

"Невъзможно е например да има 20 000 до 25 000 посетители на круизен кораб (в понеделник) и нула на следващия ден“, каза той. Според него свръхтуризмът е засегнал само част от острова. На юг плажовете с вулканичен пясък са по-малко пренаселени, въпреки че туристическият сезон е в своя пик през юли.

Залезът на на остров Циклади - "гъската, която снася златните яйца" за предприемачите

Пейзажът на Санторини е "уникален“, казва кметът, и  допълни, че новата инфраструктура не трябва да го засяга. Около една пета от острова в момента е заета от сгради. На ръба на скалата има редица басейни и джакузита, което подчертава факта, че Санторини е и модерна ваканционна дестинация.

Местен гид споделя, че nstagram определя начина, по който хората избират места за посещение, обяснявайки, че всеки иска перфектната снимка в Instagram.

Снимка: pixabay

fallback
Още от Свят
fallback