fallback

Нашествие на отровни червеи след обилни важели в Тексас

Отделят токсични вещества

28.07.2024 | 06:50 Автор: Елеонора Танева

Предупреждение за нашествието на отровни червеи чук (Bipalium) е издадено за жителите на големия американски град Хюстън в щата Тексас. Причината са  обилните валежи.

Месоядният плосък червей чук Bipalium е инвазивен вид в САЩ; разпространението му заплашва биоразнообразието на страната. Главата им прилича на чук, а самите те наподобяват змии и могат да достигнат до 40 сантиметра дължина. Тексаският институт за инвазивни видове (TISI) отбеляза, че този вид се появява по улиците след особено силни валежи. В момента силните дъждове продължават в щата, което води до преливане на реките, така че служителите на института се опасяват, че отровни червеи скоро ще напълнят града.

Опасни са при контакт с човек

За да смилат плячката си, те отделят специални вещества през кожата си, които са токсични за хората и животните. Персоналът на института препоръчва използването на ръкавици или хартиени салфетки, ако се наложи взаимодействие с червеи чук. Следва старателно измиване на ръцете и третиране с дезинфектант. TISI подчертава, че хората могат да се отърват от червеи чук само с помощта на цитрусово масло, сол и оцет; скъсването им на две части е безполезно - червеят не умира, а просто се регенерира, пише БГНЕС.

Тексас вече е претърпявал нашествие на червеи чук през май 2023 г.

Снимка: pixabay

fallback
Още от Свят
fallback