fallback

Барак Обама за вътрешната и външна политика на САЩ

Акценти от обръщението на американския президент за състоянието на съюза пред щатския Конгрес

21.01.2015 | 17:37 Автор: Георги Стоянов

Това бяха трудни времена и все още са трудни за мнозина. Но тази вечер ние обръщаме нова страница.

След две седмици ще внеса в този конгрес бюджет с много практични идеи, подкрепени и от двете политически сили.

Не може да изложим на риск сигурността на семействата, като отнемем тяхната здравна застраховка, ревизирайки новите правила на Wall Street.

Защо продължаваме да водим стари битки за имиграцията, когато просто трябва да ремонтираме една неработеща система.

И ако на бюрото ми се появи законопроект, който има за цел да ни върне назад по която и да е от тези теми, аз ще наложа вето.

Моите планове са отглеждането на деца в добри условия да стане по-достъпно и по-лесно постижимо за всяко семейство от средната класа, както и за семействата с ниски доходи.

Представете ми законопроект, който дава на всеки работещ в Америка правото на едноседмичен платен отпуск по болест.

Представям на този конгрес нов смел план за намаляване на таксите за държавните университети до нула.

Стартирам нова инициатива за насърчаване на разработката на лекарства, която ще ни доведе по-близо до лечението на болести като рак и диабет и която ще предостави на всички нас персонализираната информация, от която се нуждаем, за да може ние и нашите семейства да сме здрави.

Възнамерявам да защитавам идеята за свободен и отворен интернет, достъп до който ще има от всяка класна стая и всяка общност.

Нека запълним пропуските в законодателството и да престанем да възнаграждаваме компаниите, които държат печалбите си в чужбина.

Вместо това нека възнаградим тези, които инвестират тук в Америка.

И нека да запълним пропуските, които водят до неравенство, като позволяват на най-богатите 1% от населението да не плащат данъци върху натрупаното богатство.

Живеем по-добре, когато комбинираме военна сила със силна дипломация. Когато балансираме силата си чрез изграждане на коалиции.

Точно това правим в момента и така постигаме резултати по цял свят.

Днес призовавам конгреса да покаже на света, че ние сме обединени в тази мисия като приеме резолюция, която оторизира използването на сила срещу ислямската държава.

Тази вечер аз призоваваме този конгрес най-накрая да приеме законите, от които имаме нужда, за да посрещнем по-подготвени нарастващата заплаха от кибератаки.

От нас зависи да изградим едно по-светло бъдеще. Нека започнем тази нова страница заедно.

fallback
Още от Свят
fallback