fallback

Косатки потапят яхти край Гибралтар

При последните нападения няма данни за човешки жертви

27.07.2024 | 20:25 Автор: Елеонора Танева

Косатки потопиха яхта в Средиземно море, плаваща под британски флаг. Според The Olive Press тримата души, които са били на борда, са спасени. На 24 юли екипажът на яхтата се свързва по радиото със спасителите в испанския град Тарифа. Моряците казват, че няколко косатки са блъснали кораба и са го извадили от строя. Спасителният кораб Salvamar Enif е изпратен да помогне на Bonhomme William. Междувременно яхтсмените се обадили отново и съобщили, че косатките продължават атаката и вече са направили дупки в плавателния съд, който започнал да се пълни с вода.

Докато спасителите пристигнат на мястото, яхтата е била наполовина потопена. Нейният екипаж е безопасно транспортиран до испанския град Барбате със спасителен кораб.

Междувременно край бреговете на Франция също имаше атака на косатки срещу кораб с хора, съобщава Livescience. Две млади косатки унищожиха 12-метрова яхта, на която се намираше семейна двойка. Те успели да нанесат повреда, след което корабът станал неуправляем. Хората са спасени от бреговата охрана, която изтегля повредената яхта до брега.

Инцидентът е станал на необичайно място - на 1300 километра от Гибралтар, където косатките най-често нападат яхти. Те редовно атакуват яхти край бреговете на Западна Европа и Северна Африка от началото на 2020 г. Оттогава са регистрирани около 700 инцидента, като в половината от тях корабите са сериозно повредени, пише БГНЕС.

Снимка: pixabay

fallback
Още от Свят
fallback