Огромни последици от саботажа върху железопътната мрежа във Франция

Засегнати от блокадата бяха около 800 хиляди души

26.07.2024 | 19:07 Редактор: Деси Николова

Въпреки драконовските мерки за сигурност, саботажи помрачиха настроението преди очакваната пищна церемония за най-голямото спортно събитие в Париж. Вандали повредиха френската високоскоростна жп мрежа и предизвикаха транспортна блокада. От правителството заявиха, че става въпрос за криминални действия и саботажи, които са били координирани.

Френската прокуратура започна разследване. Констатирани са палежи по линиите, които свързват столицата с други част на страната и градовете Лил, Бордо и Страсбург. Редица влакове бяха отменени и беше нарушен графикът на целия жп трафик.

От компанията оператор SNCF призоваха всички пътници да отложат пътуванията и да не отиват до гарите. Засегнати от блокадата бяха около 800 хиляди души, съобщава се за десетки подпалени обекти. Спряха и влакове на Евростар под Ламанша - част от тях няма да се движат до края на седмицата. 

"Това е атака не само срещу Олимпийските игри, това е атака срещу Франция, срещу цялата ни страна", заяви министърът на спорта Амели Удеа-Кастера.

Премиерът Габриел Атал съобщи, че в издирването на извършителите участват и разузнавателните служби.

"Последиците върху железопътната мрежа са огромни и тежки. Правоприлагащите органи са мобилизирани да открият и накажат извършителите на тези криминални деяния. Разбирам гнева на всички французи, които се подготвят за летните си отпуски. Оценявам търпението, разбирането и гражданския дух, който показват", каза Атал.

Германското правителство също осъди вандализма в деня, в който Олимпиадата започва официално. Заради саботажите бяха забавени високоскоростните влакове и от Германия към Франция. Закъсняваха и композициите през Белгия и Нидерландия.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС