600 000 доброволци ще следят за реда на изборите във Венецуела

Ще подпомагат дейността на застъпниците и на секционните комисии, обясни журналистът и социолог Лауре Никотра

26.07.2024 | 18:17 Редактор: Толя Стоянова

Около 600 000 граждани доброволци ще бъдат около избирателните секции във Венецуела в неделя, за да осигурят и гарантират спокойствие на всички, за да могат да излязат и да гласуват. Това коментира журналистът, социолог и комуникатор в социалните медии Лауре Никотра пред Bloomberg TV Bulgaria и Вероника Денизова.

"Изборите във Венецуела са обществен процес. Ние се подготвяме и участваме всички. Доброволците ще подпомагат дейността на застъпниците и на секционните комисии. Ако страната е така разделена, както показват социологическите проучвания, 80% на 20%, или с 30 - 40% преднина за кандидата на опозицията, тези доброволци ще са баланса срещу избирателните комисии, назначени от Националния съвет за изборите", заяви Никотра.

Предстоят едни от най-важните президентски избори във Венецуела

Анализатори определят президентските избори във Венецуела тази неделя като един от най-важните в историята на страната. Това са първите президентски избори след наложеното икономическо ембарго, което притиска силно икономиката на Венецуела. Залогът на вота е огромен и заради 8 млн. венецуелски мигранти, които потърсиха по-добър живот и възможности в други страни от Латинска Америка или САЩ.

Изборите много символично се провеждат на 28 юли, денят в който Уго Чавес щеше да стане на 70 години. От година и половина управляващата партия PSUV е изнесла щаба си в Баринас, родния щат на Уго Чавес. Там е базирана и Лауре Никотра – журналист, социолог и комуникатор в социалните медии. Има собствено предаване, разпространявано в Instagram, както и блок в местно радио. Посветила се е на намиране и предоставяне на информация на гражданите. 

"Остават само два дни до този много важен момент, който ще даде възможност на венецуелците да определят и решат бъдещето ни по конституционен, мирен начин, чрез избори", каза Никотра.

Тя припомни, че от 1998-1999 г. Венецуела се управлява първо от Уго Чавес, а след това от Мадуро, като оттогава на власт успяват да удържат "чавизмът", а сега "мадуризмът", въпреки агонията на режима.

Вижте цялото интервю в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС