fallback

Русия е изправена пред тежка демографска криза

"Всеки, който има много деца, е герой", каза Дмитрий Песков

26.07.2024 | 18:20 Автор: Деси Николова

Русия е изправена пред множество демографски предизвикателства след разпадането на СССР, включително застаряващо население, намаляване на мъжете поради войната в Украйна и най-ниската раждаемост от 17 години насам.

Кремъл обяви, че работи усилено за обръщане на тенденцията за намаляване на раждаемостта в Русия, като предупреди, че "катастрофалните" демографски тенденции излагат на риск бъдещето на страната.

"В момента тя е на ужасно ниско ниво - 1,4 (деца на жена). Това е съпоставимо с европейските страни, Япония и т.н. и е катастрофално за бъдещето на нацията", заяви профсекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Всеки, който има много деца, е герой. Живеем в най-голямата държава в света, но всяка година сме все по-малко. Единственият начин да се справим с това е да увеличим средната раждаемост", каза Песков.

Населението на Русия вероятно ще намалее до 130 млн. души до 2040 г.

"Ситуацията ще остане трудна за известен период от време, но правителството работи усилено по този въпрос и той е един от основните приоритети на президента на Русия Владимир Путин", добави Песков.

При разпадането на Съветския съюз през 1991 г. населението на Русия наброяваше около 148 млн. души, като сега тази цифра е около 144 млн. души след продължителен период на висока смъртност и ниска раждаемост през 90-те години. Експерти прогнозират, че до 2040 г. населението на Русия ще намалее до 130 милиона души.

Раждаемостта в страната не се е възстановила от времето на Съветския съюз, въпреки че властите предлагат щедри помощи и субсидии за ипотеки на многодетни семейства, пише БГНЕС.

Сред проблемите са големият брой смъртни случаи, причинени от Ковид-19, стотиците хиляди мъже, които избягаха от страната, за да избегнат мобилизацията за участие в бойните действия в Украйна, и ниската миграция към Русия, която през 2023 г. достига десетгодишен минимум.

На въпроса дали младите семейства все още могат да имат вяра в бъдещето, Кремъл посочи подобни демографски показатели в други страни. "За съжаление, това е тенденция", отбеляза Песков.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback