СЗО изпраща над милион ваксини против детски паралич в Газа

Ще бъдат приложени през следващите седмици

26.07.2024 | 16:56 Редактор: Беатрис Младжова
Полиомиелитът е силно инфекциозен вирус.

Световната здравна организация изпраща над 1 млн. ваксини срещу полиомиелит в Газа, които да бъдат приложени през следващите седмици, за да се предотврати заразяването на деца след откриване на вируса в пробите от отпадъчни води, предаде Ройтерс.

"Въпреки че все още не са регистрирани случаи на полиомиелит, е въпрос на време да достигне до хилядите деца, които са оставени непредпазени", каза генералният директор Тедрос Аданом Гебрейесус в британския вестник "The Guardian".

По думите му децата под пет години са най-застрашени от вирусното заболяване и особено бебетата под две години, тъй като нормалните кампании за ваксиниране са прекъснати от повече от девет месеца заради конфликта.

Полиомиелитът, който се разпространява главно по фекално-орален път, е силно инфекциозен вирус, който може да нахлуе в нервната система и да причини парализа. Случаите на полиомиелит са намалели с 99% в световен мащаб от 1988 г. благодарение на масовите кампании за ваксиниране.

Израелската армия информира, че ще започне да предлага ваксината срещу детски паралич на войници, служещи в Ивицата Газа, след като остатъци от вируса бяха открити в тестови проби в анклава.

Освен полиомиелит, миналата седмица ООН съобщи за широко разпространено увеличение на случаите на хепатит А, дизентерия и гастроентерит, тъй като санитарните условия в Газа се влошават, като канализацията се излива по улиците близо до някои лагери за разселени хора.

Снимка: БГНЕС