ЕС насочва печалби от запорираното руско имущество в помощ на Украйна

Киев ще получи първото плащане от 1,5 милиарда евро

26.07.2024 | 14:20 Редактор: Деси Николова
За първи път тези пари отиват към Украйна.

Европейският съюз за първи път насочи средства в помощ на Киев от печалбите от запорираното руско държавно имущество по силата на европейските санкции срещу Москва заради войната в Украйна. Това съобщи Европейската комисия.

Така Украйна ще получи първото плащане от 1,5 милиарда евро. Събраните средства са от приходите от имущество, държано от централните депозитари на ценни книжа, и са били предоставени от финансовата компания "Юроклиър" (Euroclear) на ЕК като първа вноска на 23 юли. Сега парите ще бъдат предоставени в подкрепа на военните способности на Украйна и за възстановяването на страната от пораженията, предизвикани от руските удари, информира БТА.

С въвеждането на санкциите ЕС наложи запор на имущество на руската централна банка. Извънредните приходи, събрани след запора, не принадлежат на Русия, пише в съобщението. Забраната за транзакции, свързани с имуществото и запасите на руската централна банка и нейните филиали, води до натрупване на извънредни приходи, пояснява комисията.

Снимка: Pixabay