fallback

Тайфуните стават по-мощни заради климатичните промени

Променят се моделите на валежите, твърдят учени

26.07.2024 | 12:58 Автор: Вяра Димова

В бъдеще тайфуните и другите тропически бури на планетата може да станат още по-силни заради изменението на климата, който променя моделите на валежите по света, пише "Ройтерс".

Тази седмица Тайван, Филипините и след това Китай бяха ударени от най-мощния тайфун за годината. Училищата, предприятията и финансовите пазари бяха затворени, тъй като скоростта на вятъра достигаше 227 км/ч. На източното крайбрежие на Китай стотици хиляди хора бяха евакуирани.

Учените казват, че засилването на тропическите бури е част от по-широко явление на екстремно време, причинено от повишаване на температурите. Изследователи, ръководени от Чжан Венся от Китайската академия на науките, са изследвали исторически метеорологични данни и установили, че около 75% от земното кълбо изпитва увеличение на "променливостта на валежите" или по-големи колебания между влажно и сухо време.

Затоплянето означава, че атмосферата може да задържи повече влага, причинявайки по-големи колебания във валежите.

"На повечето места, включително Австралия, променливостта се е увеличила. Това означава по-влажни периоди и по-сухи периоди. С напредването на глобалното затопляне тази тенденция ще се засили, увеличавайки вероятността от суши и/или наводнения", казва Стивън Шерууд, учен от Центъра за изследване на изменението на климата към Университета на Нов Южен Уелс, цитиран от "Фокус".

Учените смятат, че изменението на климата също променя поведението на тропическите бури, което ги прави по-редки, но по-мощни.

"Вярвам, че увеличаването на атмосферните водни пари е крайната причина за всички тези тенденции към по-екстремни хидрологични събития", посочва Шерууд пред агенцията.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback