Над 800 000 пътници са засегнати от умишлени палежи по жп мрежата във Франция

Проблеми ще има до края на уикенда

26.07.2024 | 12:28 Редактор: Беатрис Младжова
Последиците за трафика ще са тежки.

Атака срещу железопътната мрежа във Франция засегна 800 000 пътници и ще причини смущения до края на уикенда, заяви на пресконференция главният изпълнителен директор на компанията оператор Ес Ен Се Еф Жан-Пиер Фаранду, цитиран от Франс прес.

Осъждайки "възмутителното престъпно деяние", министърът на транспорта Патрис Вергрит говори за "много тежки последици" за железопътния трафик, тъй като към натоварването около церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж тази вечер ще се добавят и пътниците, които тръгват на почивка, тъй като през юли и август е периодът на летните отпуски.

Вандали повредиха френската високоскоростната жп мрежа

Бяха извършени серии от координирани действия, които доведоха до спиране на движението по някои от най-натоварените жп линии преди церемонията по откриване на Олимпийските игри в Париж, предаде БТА.

Френските държавни железници казаха, че са били извършени палежи по линиите, свързващи Париж с градове като Лил на север, Бордо на запад и Страсбург на изток, което принуди всички да отложат пътуванията си. В ход са действия по възстановяване на движението, но въпреки това трафикът ще остане нарушен поне до края на седмицата. Много влакове бяха изпратени обратно до гарите, от които са потеглили.

"Снощи Ес Ен Се Еф бе жертва на няколко вандалски прояви по Атлантическата, Северната и Източната високоскоростна линия. Умишлено са предизвикани пожари, за да се нанесат щети по съоръженията ни", се казва в изявление на френските държавни железници. 

Снимка: архив БГНЕС