Нова стачка в Холивуд заради изкуствения интелект

Организиран е от актьори в САЩ, които озвучават видеоигри

26.07.2024 | 09:57 Редактор: Беатрис Младжова
Водят се преговори и за по-високо заплащане.

Актьори в САЩ, които озвучават видеоигри, свикаха стачка заради преговори относно защитата им от изкуствения интелект. Това би могло да доведе до ново спиране на работата в Холивуд, съобщи Ройтерс.

SAG-AFTRA обяви стачка от 26 юли заради Споразумението с интерактивни медии, което обхваща участници във видеоигри, съобщи синдикатът в четвъртък.

Решението следва месеци на преговори с големи компании за видеоигри, включително Activision Productions, Electronic Arts, Epic Games, Take-Two Interactive, Character Voices на Disney и WB Games на Warner Bros Discovery.

Споразумението с интерактивни медии изтече през ноември 2022 г. и беше удължавано на месечна база по време на разговорите.

"Въпреки че са постигнати споразумения по много въпроси, важни за членовете на SAG-AFTRA, работодателите отказват ясно да потвърдят, на разбран и изпълним език, че ще защитят всички изпълнители, обхванати от този договор, на техния AI език", казва синдикатът в изявление.

SAG-AFTRA представлява и филмовите и телевизионни актьори, които стачкуваха през юли миналата година поради опасения за неадекватни предпазни мерки срещу изкуствения интелект, въвличайки Холивуд в две едновременни спирания на работа за първи път от 63 години.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС