fallback

Джо Байдън настоя пред Бенямин Нетаняху за спиране на огъня в Ивицата Газа

Премиерът на Израел разговаря на четири очи и с Камала Харис

26.07.2024 | 07:35 Автор: Елеонора Танева

Израелския премиер Бенямин Нетаняху се срещна с вицепрезидента на САЩ Камала Харис в президентската офис сграда "Айзенхауер" в комплекса на Белия дом, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че срещата се е наблюдавала внимателно за признаци как Харис би могла да промени американската политика по отношение на Израел, ако стане президент.

Часове по-рано американският президент Джо Байдън настоя за прекратяване на огъня в 9-месечната война в Ивицата Газа в първите си разговори на четири очи с Нетаняху в Овалния кабинет на Белия дом, след като президентът посети Тел Авив броени дни след 7 октомври, когато "Хамас" нападна Израел, обещавайки подкрепа от страна на САЩ.

Среща на четири очи с Камала Харис

"Имаме много неща за обсъждане", заяви Харис, посрещайки Нетаняху, като повтори почти дословно думите на Байдън при срещата му по-рано през деня с израелския лидер. "Наистина имаме", каза ѝ Нетаняху.

Като един от първите високопоставени лидери на САЩ, който призова за прекратяване на огъня, Харис трябваше да следва точно политиката на американската администрация, съсредоточавайки се върху на тежкото положение на палестинците, като същевременно подкрепя и правото на Израел да самозащита, отбеляза официален представител на администрацията.

Сближаване на позициите за прекратяване на огъня

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби посочи, че все още има различия между Израел и бойците на "Хамас", които управляват палестинския анклав в стремежа към постигането на прекратяване на огъня в Газа, но "сега ние сме по-близо, отколкото сме били преди".

"И двете страни трябва да правят компромиси", каза Кърби, цитиран от БТА.

Посещението на Нетаняху съвпада с промяна в американската политика, коментира Ройтерс. В неделя 81-годишният Байдън се оттегли от президентската надпревара в САЩ под натиска на съпартийците си демократи и подкрепи Харис за номинацията на партията за президентските избори през 2024 г.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback