fallback

Китайското министерство на отбраната: НАТО е една сеялка за война

"Страната ни винаги поддържа мира и развитието на света", заяви говорителят Джан Сяоган

25.07.2024 | 17:17 Автор: Вяра Димова

НАТО пусна декларация от срещата на върха във Вашингтон, в която разкритикува Китай като "решителен поддръжник на Русия във войната срещу Украйна". Освен това, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че ще засили контактите с държавите в индийско-тихоокеанския район, за да се провеждат повече военноморски учения там.

Говорителят на китайското министерство на отбраната Джан Сяоган коментира тези думи. Според него с декларацията във Вашингтон НАТО продължава да разпространява критики без основание срещу Китай и популяризира заплахата за война. Пекин категорично е против това поведение.

"През последните години НАТО непрекъснато увеличава военното присъствие в Азиатско-тихоокеанския регион и създава конфронтация и разделение. НАТО е една "сеялка за война", която донесе катастрофи за хората из цел свят", заяви Сяоган, цитиран от "Радио Китай".

Той коментира и украинския въпрос.

"Китай винаги поддържа мира и развитието на света и запазва международния ред. Китайската армия полага усилия за защитата на мира и стабилността в региона и по света. Призоваваме НАТО да не се намесва във вътрешните работи на Китай и да не разпространява критики без основание срещу страната", допълни още говорителят.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback