Севернокорейски балони с боклук объркаха въздушното движение на Южна Корея

Причинили са и пожар на покрив на жилищна сграда

25.07.2024 | 15:17 Редактор: Вяра Димова
Северна Корея пусна около 500 балона

Около петстотин балона с боклук пусна Северна Корея във въздушното пространство на Южна Корея през последните 24 часа, обърквайки полети и причинявайки пожар на покрив на жилищна сграда, предаде "Ройтерс", като цитира изявление на представители на Сеул.

Балоните със смет са част от действащата пропагандна кампания на Пхенян срещу севернокорейските бегълци и активисти в Южна Корея, които редовно изпращат в обратна посока балони с агитационни материали срещу КНДР, храна, лекарства, пари и флашки, на които има записани видеоклипове на кей поп песни и южнокорейски сериали. 

Балони от Севера са най-вероятната причина за забавянето на кацания и излитания на самолети от летище "Гимпо" в Сеул в продължение на два часа, заяви за "Ройтерс" представител на Корпорацията на корейските летища. Балони объркаха въздушното движение, контролирано от главното международно летище на южнокорейската столица – "Инчон", няколко пъти в последните седмици, припомня "Ройтерс".

Южнокорейската армия заяви, че някои от балоните, които са с таймери, може да предизвикат пожар.

"Към балона със смет е прикрепен таймер и когато зададеното време изтече, балонът се пука и съдържанието му се разпръсква", заяви на брифинг И Сон-джун, говорител на Съвета на началник-щабовете на Южна Корея, цитиран от БТА.

До днес в Южна Корея са паднали 480 балона с хартиени и пластмасови отпадъци. Вчера балони се озоваха в строго охранявания президентски комплекс на Южна Корея в Сеул.

Снимка: БГНЕС