Как екоактивисти предизвикаха хаос на летището във Франкфурт

Анулирани са и полети от и за София

25.07.2024 | 14:12 Редактор: Вяра Димова

Протест на екоактивистите от "Последно поколение" блокира работата на летището във Франкфурт. Всички полети се извършват със закъснение. Заради протеста е бил анулиран и полет на Lufthansa за София, кацащ в 11:20 часа и за Франкфурт, излитащ в 12:00 часа, показва справка на сайта на родното летище. 

"Продължаващият добив и изгаряне на нефт, газ и въглища е заплаха за нашето съществуване", заявиха в позиция активистите.

Операторът на най-натовареното германско летище призова пътниците да не ходят на летището "засега".

Впоследствие въздушният трафик беше възобновен, след като екоактивистите успяха да получат достъп до територията на летището. Все още обаче не всички писти работят напълно, съобщи говорител на франкфуртското летище. Ако ви предстои пътуване в тази посока, добре е да проверите последната информация от летищните власти.

Ранени при инцидент на летището в Ню Йорк

Десет души са ранени, след като ескалатор се запали на международното летище Кенеди в Ню Йорк. Един от терминалите беше временно евакуиран, бяха засегнати международни полети.

Видео, заснето от очевидци в сряда, показва дим в един от терминалите на аерогарата, където са се задействали и противопожарните аларми. Според управата на летището, огънят е възникнал от ескалатор в една от залите и се е разпространил. 

"Хората започнаха да се задъхват и започнаха да полудяват около себе си. За около 20 минути всички все още бяхме на летището. Хората се опитваха да излязат", каза Елена Делгадо.

"Видях дим. Хората, които работят на летището, се блъскаха, но не даваха насоки", разказа друг от пътниците - Феликс Делгадо.

Това е довело до евакуацията на около хиляда души. Пристигналите пожарникари са потушили огъня. Започнало е разследване на причините. Терминалът все пак е възобновил нормалната си работа, но пътниците е по-добре да се консултират с авиокомпанията си за статута на полета. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС