fallback

Жестоки мъчения получават руските дезертьори

"Мобилизираните са все по-малко, много от тях вече са загинали", казва Иван Чувиляев от организацията "Хващай гората"

25.07.2024 | 13:22 Автор: Вяра Димова

В руските съдилища са постъпили над 8000 дела за самоволна отлъчка от армията и дезертьорство за двете години война на Русия срещу Украйна. При това през тази година делата са се увеличили петорно в сравнение с 2022 г. - месечно се произнасят по 700 присъди, сочат данните на "Медиазона".

От тези 8000 дела най-голям брой са самоотлъчките - 88%. По-рядко се срещат присъди за неизпълнение на заповед (6%) и за дезертьорство (3%).

В някои случаи за самоволна отлъчка съдилищата налагат само условни присъди. Тази наказателна мярка позволява на началството в руската армия да връща дезертьорите обратно на фронта, обяснява Иван Чувиляев от правозащитната организация "Хващай гората", която помага да се избегне участието във войната. Той казва, че 70% от хората, обърнали се за помощ към организацията през тази година, са войници на договор.

"Мобилизираните са все по-малко, просто защото много от тях вече са загинали. Всички се опитват да избягат, тъй като най-често има само два варианта - или ще умреш, или срещу теб ще бъде заведено наказателно дело", разкри той.

Измъчват ги с електрошокове

В някои случаи на дезертиралите руснаци им се налага да се крият в опукираните територии, разказва Чувиляев. Ако бъдат заловени, те биват подлагани на мъчения, за да бъдат върнати на фронта, обяснява той, цитиран от DW.

Най-разпространеният метод е да бъдат хвърлени в яма под открито небе - това е наказанието както за напускане на поделението без разрешение, така и за употреба на алкохол или конфликти с началството

"Случвало се е при отказ да воюват - да затварят хората в мазето на някоя изоставена сграда, където после ги подлагат на изтезания. След един месец в такива условия човек ще отиде навсякъде, където му заповядат", споделя Чувиляев.

Снимка: архив, БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback