fallback

Изтребители на САЩ и Канада прехванаха руски и китайски бомбардировачи

Не са навлезли в суверенното въздушно пространство на двете страни

25.07.2024 | 07:38 Автор: Тодор Петров

Няколко руски и китайски бомбардировачи бяха прехванати от американски и канадски изтребители край бреговете на Аляска, съобщи Северноамериканското командване за въздушно-космическа отбрана (NORAD), предава CNN.

На 24 юли NORAD е открил, проследил и прехванал два руски военни самолета Ту-95, както и два китайски бомбардировача H-6. "Тези руски и китайски военни самолети оперираха в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на Аляска (ADIZ)", се казва в съобщението.

"Руският и китайският самолет останаха в международното въздушно пространство и не навлязоха в суверенното въздушно пространство на Америка или Канада", уточняват в изявлението на ведомството.

NORAD добавят, че действията на руската и китайската военна авиация не се смятат за заплаха. Китайските самолети H-6 (Xian H-6) са лицензни копия на съветските реактивни бомбардировачи Ту-16 на КНР, пише "Фокус".

Преди една година година, през август 2023 г., противовъздушната отбрана на САЩ е засякла приближаването на четири руски военни самолета в района на Аляска. А преди това, през април, американски изтребители също прехванаха два руски стратегически бомбардировача Ту-95 близо до Аляска.

fallback
Още от Свят
fallback