fallback

Арестуваха в Париж за подготвян атентат руски готвач с документи на ФСБ

Разследването е за обмен на разузнавателна информация с чужда сила с цел провокиране на военни действия

24.07.2024 | 22:05 Автор: Елеонора Танева

Във Франция арестуваха руски готвач, който подготвял атентат на Олимпиадата в Париж. Той е бил арестуван по обвинение в конспирация миналата неделя на разсъмване. Служители на Бригадата за издирване и намеса са го заловили по време на обиск в дома му, при който е намерен и документ, свързващ го с елитно подразделение на ФСБ, руските специални сили.

Води се разследване за "обмен на разузнавателна информация с чужда сила с цел провокиране на военни действия във Франция" - престъпление, което се наказва с до 30 години затвор. Към момента терористична заплаха е изключена, но има данни за мащабен заговор, който би могъл да има сериозни последици по време на Олимпийските игри.

Френските тайни служби, които го следят от месеци, прихванали някои разговори между руските колеги и готвача. Миналия месец Microsoft беше вдигнал тревога, като обясни, че Русия се опитва да бойкотира събитието, като създава фалшиви уебсайтове, копиращи информационни портали, и използва изкуствен интелект, за да подхрани опасенията за терористична атака, пише gol.bg.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback