fallback

ЕК е доволна от конституционните промени за разлика от делата срещу корупцията

Препоръките от Брюксел се увеличават

24.07.2024 | 18:48 Автор: Беатрис Младжова

България е изпълнила няколко препоръки от миналогодишния доклад на Европейската комисия, който отчита състоянието на върховенството на закона у нас. 

Комисията вижда малко присъди за корупция по високите етажи на властта. Отбелязани са все пак постижения въз основа на препоръките от 2023 г. като промените в Конституцията и укрепването на независимостта на Висшия съдебен съвет. 

Страната ни изцяло е изпълнила препоръката за адаптиране при съставянето на Висшия съдебен съвет по европейските стандарти. Напредък има и в целта да се избягва дългосрочното командироване на съдии за запълване на вакантни постове и в подготовката на промени за избягването на риска от политическо влияние. 

От Брюксел обаче все още имат препоръки: да продължи работата по въвеждане на предпазни мерки в процедурите за назначаване на избраните от Народното събрание членове на Висшия прокурорски съвет; да се подобрят показателите по разследванията и окончателните присъди за корупция по високите етажи на властта; да се въведат изисквания за почтеност в работата на правителството и съответните наказания.

Докладът отбелязва напредък в подобряването на прозрачността при разпределението на държавната реклама.

"Винаги, когато препоръчваме конституционни промени, това се дължи на трайни проблеми в съответната страна. В България наблюдаваме доста неустойчива обстановка, затова приканихме да се обмисли промяна в Конституцията", коментира зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова.

Докладът за Върховенството на закона обхваща всички 27 страни членки на Съюза.

Вижте повече в репортажа.

fallback
Още от Свят
fallback