Премахването на глада до 2030 г. изглежда мираж

Конфликтите и климатичните промени са основни причинители на проблема

24.07.2024 | 22:35 Редактор:
Около 733 млн. души по света са изложени на глад през 2023 г.
Около 733 млн. души по света са изложени на глад през 2023 г.

Елиминирането на глада до 2030 г. става все по-трудно заради непроменения брой на хората, страдащи от хронично недохранване, предаде Ройтерс като се позова на доклад на ООН.

Годишният доклад "Състояние на продоволствената сигурност и изхранването в света" отчита, че около 733 милиона души по света са били изложени на глад през 2023 г., което е един на всеки 11 души по света и един на всеки пет в Африка. Конфликтите, климатичните промени и икономическите кризи са посочени като основни причинители на нарастващия брой гладуващи хора.

"Днес сме в по-лоша ситуация, отколкото преди девет години, когато си поставихме тази цел – да елиминираме глада до 2030 г.", каза директорът на подразделение в Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) Дейвид Лаборд, който помогна за изготвяне на проучването и добави, че предизвикателства като климатичните промени и регионалните войни са станали по-тежки от предвиденото дори преди десетилетие.

Ако сегашните тенденции продължат, около 582 милиона души ще бъдат хронично недохранени в края на десетилетието, половината от които - в Африка, предупреждава докладът, предаде БТА.

Проблем е достъпът до здравословна храна

По-широката цел за осигуряване на редовен достъп до адекватно изхранване също се забави през последните три години, като през 2023 г. 29% от световното население, или 2,33 милиарда души, е изпитвало умерена или тежка продоволствена несигурност.

Като пример за големите неравенства се посочва, че около 71,5% от хората от страни с ниски доходи не са могли да си позволят здравословно хранене миналата година в сравнение с 6,3% в страните с висок доход.

Докато гладът е видим, лошото хранене е по-коварно, но въпреки това може да остави белези върху хората за цял живот, като забавя физическото и умственото развитие на бебетата и децата и прави възрастните по-уязвими към инфекции и болести.

Снимка: БГНЕС