Премахването на глада до 2030 г. изглежда мираж

Конфликтите и климатичните промени са основни причинители на проблема

24.07.2024 | 22:35 Редактор: Беатрис Младжова
Около 733 млн. души по света са изложени на глад през 2023 г.

Елиминирането на глада до 2030 г. става все по-трудно заради непроменения брой на хората, страдащи от хронично недохранване, предаде Ройтерс като се позова на доклад на ООН.

Годишният доклад "Състояние на продоволствената сигурност и изхранването в света" отчита, че около 733 милиона души по света са били изложени на глад през 2023 г., което е един на всеки 11 души по света и един на всеки пет в Африка. Конфликтите, климатичните промени и икономическите кризи са посочени като основни причинители на нарастващия брой гладуващи хора.

"Днес сме в по-лоша ситуация, отколкото преди девет години, когато си поставихме тази цел – да елиминираме глада до 2030 г.", каза директорът на подразделение в Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) Дейвид Лаборд, който помогна за изготвяне на проучването и добави, че предизвикателства като климатичните промени и регионалните войни са станали по-тежки от предвиденото дори преди десетилетие.

Ако сегашните тенденции продължат, около 582 милиона души ще бъдат хронично недохранени в края на десетилетието, половината от които - в Африка, предупреждава докладът, предаде БТА.

Проблем е достъпът до здравословна храна

По-широката цел за осигуряване на редовен достъп до адекватно изхранване също се забави през последните три години, като през 2023 г. 29% от световното население, или 2,33 милиарда души, е изпитвало умерена или тежка продоволствена несигурност.

Като пример за големите неравенства се посочва, че около 71,5% от хората от страни с ниски доходи не са могли да си позволят здравословно хранене миналата година в сравнение с 6,3% в страните с висок доход.

Докато гладът е видим, лошото хранене е по-коварно, но въпреки това може да остави белези върху хората за цял живот, като забавя физическото и умственото развитие на бебетата и децата и прави възрастните по-уязвими към инфекции и болести.

Снимка: БГНЕС