fallback

България и Украйна изготвят договора за прехвърляне на оборудването от АЕЦ "Белене"

Страната ни иска да помогне дългосрочно за украинската енергийна сигурност, заяви в Букурещ министърът на енергетиката Владимир Малинов

24.07.2024 | 16:52 Автор: Елеонора Танева

Енергийната помощ за Украйна е от ключово значение за сигурността на региона. През наближаващите зимни месеци нападнатата от Русия страна ще има нужда от внос на електроенергия, а повишеното търсене повишава цените. В тази ситуация всяка помощ за възстановяване на енергийната инфраструктура на Украйна е от ключово значение. Затова сме обединени в подкрепата си за икономиката и населението на Украйна. Това каза министърът на енергетиката Владимир Малинов по време на петата министерска среща на Партньорството за трансатлантическо сътрудничество в областта на енергетиката и климата (P-TECC), която се провежда в румънската столица Букурещ.

Целта на България е дългосрочна подкрепа за Украйна, не само за зимния период, подчерта енергийният министър.

Той припомни и напредъка по осъществяване на сделката за продажба на украинската страна на оборудването за АЕЦ "Белене".

"Нашите украински партньори провериха на място състоянието на оборудването и в момента оформяме договор за прехвърляне на собствеността. До няколко години проектът в Украйна може да бъде завършен", каза още министър Малинов.   

По време на форума на P-TECC министър Малинов разговаря с външния министър на Унгария Петер Сиярто и с министъра на енергетиката на Румъния Себастиян Бурдужа. Ключовата роля на България в изпълнение на предизвикателствата, свързани с диверсификация и сигурност на енергийните доставки бе в центъра и на двете срещи. Участниците в тях акцентираха, че България има огромно значение за доставките на природен газ за Унгария и Румъния.

"В този контекст ролята на нашата страна ще се задълбочава в бъдеще с реализирането на проекта за Вертикален газов коридор – стратегическа инициатива за повишаване сигурността на газовите доставки в държавите от региона“, отбеляза министърът на енергетиката.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback