Втори случай на заразен с мозъкоядна амеба в Израел

Смъртността от инфекцията надхвърля 97%

24.07.2024 | 16:40 Редактор: Толя Стоянова
В световен мащаб са регистрирани около 400 случая.

Здравните власти в Израел заявиха, че може би са открили още един заразен с мозъкоядната амеба Naegleria fowleri. The Times of Israel по-рано съобщи, че мъж е починал от енцефалит, след като се е заразил с рядката амеба. Това е вторият случай на заразяване с паразита в Израел.

"Десетгодишно дете от Северния район без съпътстващи заболявания е диагностицирано с менингит. След диагностично изследване пробата е изпратена в лабораторията на Министерството на здравеопазването, за да се потвърди, че причината е рядката амеба (Naegleria fowleri)", съобщават от Министерството на здравеопазването на Израел.

Какво представлява Naegleria fowleri?

По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ в световен мащаб са регистрирани около 400 случая на Naegleria fowleri. Първият случай на тази инфекция в Израел е регистриран през август 2022 г., когато млад мъж умира от енцефалит, причинен от този паразит. Смъртността от инфекцията надхвърля 97%, предаде "Фокус".

Naegleria fowleri живее в пресни, сладки, изкуствени и естествени водни басейни при температура на водата 25-30 градуса по Целзий. Амебата може да навлезе в човешкия организъм през носа, след което навлиза в мозъка.

Снимка: Pexels