fallback

Обама обяви край на икономическата криза и заплаши ИДИЛ

Русия беше изолирана, а Иран е по-склонен на компромиси, обяви президентът

21.01.2015 | 10:20 Автор: Красимир Кирев

Икономиката в САЩ расте. Дефицитът се свива. Индустрията се съживява. Енергийното производство разцъфтява – в този контекст, Обама посочи очевидно заключение – излязохме от рецесията и сме по-свободни да определяме своето бъдеще повече от всяка друга държава в света. Президентът обяви няколко нови инициативи – в това число амбициозен план за вдигане на данъците на богатите и въвеждането на прогресивни налози за финансовите институции.

"Ще приемем ли икономика, в която само някои от нас са „зрелищно“ богати? Или ще се ангажираме с икономика, която генерира повишаване на доходите и шанс за всеки да постигне успех?" - думи на Обама.

Русия носи вина за агресията си в Украйна, каза той, и добави: "Икономиката й е разбита, ние показахме колко силно е влиянието на нашата дипломация". Относно борбата с терористите Обама обяви две неща – тя ще отнеме време, и успехът й изисква по-силно фокусиране. „Вместо да бъдем въвлечени в нова сухопътна война в Близкия изток, ние стоим начело на мащабна международна коалиция, която ще унищожи Ислямска държава“, обеща президентът, преди да поиска от Конгреса да приеме резолюция за използване на сила срещу джихадистите:

"Ние стоим обединени заедно с хора от целия свят, които са обект на терористите – от училища в Пакистан до улиците на Париж. Ще продължим да преследваме терористите и да разбиваме техните мрежи. Запазваме си правото дори да действаме едностранно, както сме го правили, за да изкореним всяка опасност за нас и нашите партньори".

 

Промените в климата също бяха посочени от Обама като непосредствена заплаха за сигурността. "Трябва да действаме сега като започнем от производството на енергия и приключим с потреблението й" – посочи държавният глава.

По отношение на рестартирането на отношенията с Куба, Обама беше пределно ясен: "Когато нещо не работи в продължение на 50 г, време да се потърси промяна!" И още:  

"Конгресът трябва веднага да сложи край на ембаргото. Негово светейшество папа Франциск каза, че дипломацията е работа на малките стъпки. Тези малки стъпки дадоха нова надежда за Куба".

Държавният глава поиска от Конгреса да приеме законодателни промени, които да позволят на правителството да работи в по-тясна връзка с бизнеса и компаниите, за да бъдат предотвратени кибератаки като тази срещу Сони.

 

fallback
Още от Свят
fallback