fallback

Камерън поиска от Турция да засили контрола на границите си

Това стана по време на срещата му с турския премиер Ахмед Давутоглу

21.01.2015 | 10:02 Автор: Красимир Кирев

Дейвид Камерън настоя, че пътят към справяне с тероризма минава само през преход в Сирия и обяви, че ще настоява за помощта на Турция в този процес. Той алармира, че повечето от всички 500 британци, които властите са засекли да се връщат от Сирия и Ирак, са преминали през турска територия – нещо, което Давутоглу обясни с проблемите на Анкара да контролира определени зони от източната си граница.

Иначе двете държави са силни партньори в Близкия изток. Също така Лондон подкрепя членството на Турция в ЕС.  

"Днес имах възможността да се срещна с много британски инвеститори и представители на финансовия сектор. Сигурен съм, че икономическите ни връзки ще стават още по-силни", обяви Давутоглу.

Британският премиер Дейвид Камерън добави:

"Икономическите връзки между нас са много силни, търговията расте, инвестициите се движат добре. От друга страна и двете държави сме партньори в НАТО, което налага засилване на взаимната ни позиция срещу Русия, заради поведението й в Украйна. Това е много важно".

Давутоглу и Камерън изразиха обща позиция, че расизмът е едно от големите предизвикателства в Европа, на фона на нарастващите антиислямски настроения в Германия, Франция, Великобритания и скандинавските държави.

 

fallback
Още от Свят
fallback