fallback

Руснак може да лежи 30 г. в затвора за заговор срещу Олимпиадата в Париж

Властите във Франция са разследвали над един милион души

24.07.2024 | 08:52 Автор: Деси Николова

Полицията във Франция арестува руски гражданин, заподозрян, че е подготвял актове на "дестабилизация" по време на Олимпийските игри 2024 в Париж.

40-годишният мъж е задържан и поставен под съдебно разследване по подозрение в "организиране на събития, които могат да доведат до дестабилизация по време на Олимпийските игри", съобщи за АФП източник от държавната прокуратура, пожелал да не бъде назоваван. Източникът заяви, че е започнало разследване за "предаване на разузнавателна информация на чужда сила с цел предизвикване на враждебни действия във Франция", като добави, че престъплението се наказва с до 30 години затвор.

Прокурорите уточниха, че при посещение в дома на мъжа "по искане на Министерството на вътрешните работи" са открити доказателства за предполагаемите планове. Те не дадоха никакви подробности за предполагаемия заговор, освен че той не е терористичен по своя характер и че специализираните прокурори по антитероризъм не следят случая.

Франция сериозно предпазва Игрите в Париж

Властите са разследвали над един милион души, включително спортисти, треньори, журналисти, доброволци, охранители и дори местни жители в близост до местата на провеждане на събитията преди Олимпийските игри, заяви министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин пред седмичника Paris Match във вторник.

На 4360 от тях е бил отказан достъп до игрите, като близки до Дарманин казаха пред АФП в неделя, че 880 души са били лишени от достъп поради съмнения за чуждестранна намеса, предаде БГНЕС.

През последните месеци няколко високопоставени акции породиха подозрения, че чуждестранни участници се опитват да повлияят на френското обществено мнение или да подклаждат разделения, особено относно руската инвазия в Украйна или израелската военна кампания в Газа след нападението на "Хамас" на 7 октомври.

Сред тях са макетни ковчези с надпис "Френски войници в Украйна", оставени до Айфеловата кула през юни, и червени ръце, поставени на главния мемориал на Холокоста в Париж през май.

През октомври, скоро след нападението на "Хамас", на сгради в парижкия регион бяха поставени Давидови звезди, като по-късно бяха арестувани двама молдовци, за които се предполага, че работят за руската служба за сигурност ФСБ.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback