fallback

Тръмп подаде жалба срещу Харис заради средства от кампанията на Джо Байдън

Кандидатът за Белия Дом търси всякакъв начин да забави инерцията, която успя Камала да генерира

24.07.2024 | 07:03 Автор: Искра Ангелова

Щабът на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп подаде жалба във Федералната избирателна комисия срещу вицепрезидента Камала Харис, обвинявайки я, че е нарушила федералните закони за финансиране на кампаниите, като е заменила името на Джо Байдън със своето, за да поеме контрола върху средствата за кампанията му.

В жалбата, подадена от главния юрисконсулт на кампанията на Тръмп, Дейвид Уорингтън, се твърди, че кампанията на Байдън не може да преименува комитета си от "Байдън за президент" на "Харис за президент", след като Байдън отпадна от надпреварата в неделя, и да прехвърли 91 млн. долара.

"Това не е нищо повече от тънко завоалирана свръхвноска от 91,5 млн. долара от един кандидат за президент към друг, т.е. от старата кампания на Джо Байдън към новата кампания на Камала Харис. Това усилие е подигравка с нашите закони за финансиране на кампаниите", се казва в жалбата от осем страници, информира БГНЕС.

"На федералните кандидати е забранено да съхраняват вноски за избори, в които не участват", се казва още там. "Байдън за президент 2024" не е показала намерение да възстанови или пренасочи по подходящ начин средствата за общите избори, които вече е получила".

Не е ясно дали жалбата ще получи подкрепа от FEC, но кампанията на Тръмп търси всякакъв начин да забави инерцията, която Харис успя да генерира сред избирателите и дарителите, след като бързо се превърна в предполагаем кандидат на демократите.

Според запознати тази стратегия е включвала започването на нови съдебни битки, за да се опита да попречи на Харис да получи достъп до средствата на Байдън, въпреки че жалбата от вторник се спря на съдебен иск.

А в изявление от кампанията на Харис отбелязаха, че за 36 часа, откакто Байдън се оттегли от надпреварата за 2024 г., е събрала 100 млн. долара под формата на дарения.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback