Москва предлага рекордни заплати за участници във войната в Украйна

Новата система за плащане ще влезе незабавно в сила

23.07.2024 | 21:39 Редактор: Деси Николова
Москва предлага рекордни заплати за участници във войната в Украйна

Гражданите на Москва, които се запишат да участват в конфликта в Украйна, ще получат авансово плащане от 1,9 милиона рубли (около 39 250 лв.) от градските власти. Това ще повиши общото възнаграждение за първата им година на служба до 5,2 милиона рубли (приблизително 107 350 лв.), съобщи  кметът на Москва Сергей Собянин, цитиран от Ройтерс.

Общата сума ще включва аванс, заплати от Министерството на отбраната, както и регионални и федерални допълнителни финансови средства, пише в изявление, публикувано от кметството. Новата система за плащане ще влезе незабавно в сила.

Увеличаването означава, че годишната заплата за войниците по договор от Москва ще надвиши повече от пет пъти средната номинална заплата в Русия, ако се вземат предвид статистическите данни от първото тримесечие на тази година.

Високото заплащане за доброволците помогна на Русия да избегне мобилизация, но според някои икономисти това предизвиква рискови дисбаланси. Те твърдят, че високите заплати за войниците, служещи в Украйна, са се превърнали в еталон за останалата част от икономиката, което води до спирала на растеж на заплатите в останалите сектори, тъй като работниците изискват заплатите им да бъдат в по-голямо съответствие с това, което плащат в армията.

Руски официални лица казват, че около 190 000 души са се включили доброволно от началото на 2024 г. да се бият в Украйна при 490 000 договора, подписани през миналата година, предаде БТА.

Смята се, че Москва изостава в сравнение с останалите региони на Русия по брой доброволци в армията като дял от общото население. Няма официални данни за броя доброволците от Москва, но според служители от градската администрация общият брой столичани, биещи се в Украйна към 13 юли, е 45 хил. души.

Снимка: БГНЕС