fallback

Директорът на Сикрет сървис Кимбърли Чийтъл подаде оставка

Действието е по повод опита за покушение над кандидата за президент Доналд Тръмп

23.07.2024 | 18:18 Автор: Беатрис Младжова

Директорът на тайните служби в САЩ Кимбърли Чийтъл подаде оставка на фона на проверка на пропуски в сигурността, свързани с неотдавнашния опит за убийство на кандидата за президент Доналд Тръмп.

Оставката ѝ идва в момент на проверки на начина, по който агенцията се е занимавала със защитата на Тръмп и как въоръжен мъж се е доближил до републиканския кандидат за президент на митинга в Пенсилвания този месец.

Чийтъл призна, че е имало "значителни" и "колосални" проблеми със сигурността на митинга, но все пак отхвърли исканията за нейната оставка.

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън каза пред репортери, че оставката е "закъсняла",  съобщиха източници на CNN.

"Трябва да възстановим вярата и доверието на американския народ в Тайните служби като агенция. Има невероятно важна отговорност за защитата на президенти и други длъжностни лица в изпълнителната власт и имаме много работа за вършене", каза Джонсън.

Тайните служби бяха разпитани за това как са защитили Тръмп в този ден, както и за неуспеха да контролират достъпа до покрива и как агенцията е обработвала информацията, предадена от местните органи на реда преди стрелбата.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback