fallback

Вирусът Нипа погуби 14-годишно момче в Индия

"На този етап има минимален шанс за епидемия", заяви директор на болница

23.07.2024 | 15:21 Автор: Искра Ангелова

Вирусът Нипа вдигна властите на крак в южния индийски щат Керала. Те предприемат превантивни стъпки след смъртта на 14-годишно момче. Регистрираните заразени са вече 60 заразени и те са във високорискова категория.

Части от Керала са сред най-застрашените в световен мащаб за огнища на вируса, показа разследване от миналата година. Нипа, който идва от плодови прилепи и животни като прасета, може да причини смъртоносна треска с подуване на мозъка при хората.

Нипа е класифициран като приоритетен патоген от Световната здравна организация (СЗО) поради потенциала му да предизвика епидемия. Няма ваксина, която да предотврати инфекцията, нито лечение, което да я излекува.

"Заразеното момче почина в неделя след сърдечен арест", отбеляза министърът на здравеопазването на щата Вина Джордж пред местни телевизионни репортери.

В събота в изявление тя подчерта, че като част от опитите да овладее Нипа, правителството е издало заповеди за създаване на 25 комитета за идентифициране и изолиране на засегнатите хора.

Директорът на реанимацията в болница Aster MIMS в Каликут д-р Ануп Кумар обясни, че един положителен случай на Нипа е бил диагностициран при ученик и хората, които са били в контакт с него, са били наблюдавани.

"На този етап има минимален шанс за епидемия на вируса Нипа", добави той и успокои, че ситуацията ще бъде наблюдавана през следващите седем до 10 дни.

В списъка с основни контакти на момчето има 214 души. От тях 60 са в рисковата категория", се казва в съобщението, а в здравните заведения са създадени изолационни отделения за лечение на пациенти.

Членовете на семейството на засегнатия пациент бяха държани в местна болница за наблюдение, след като беше потвърден случай на вирус Нипа в Малапурам, град на около 350 километра от столицата на Керала Тируванантапурам, съобщават местни медии. Други хора, които може да са изложени на риск, бяха помолени да се изолират у дома, предаде "Фокус".

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback