fallback

Деца убиват деца в Китай

Намалиха възрастта, на която могат да бъдат преследвани по обвинения

23.07.2024 | 12:23 Автор: Толя Стоянова

Детската престъпност в Китай става все по-голям проблем, а властите отговориха на общественото недоволство и намалиха възрастта, на която децата могат да бъдат преследвани по обвинения в убийство и други тежки престъпления. Доскоро границата беше 14 години. Днес вече е 12 години.

В началото на годината полицията свали обвиненията на момче, заподозряно, че е убило 4-годишно момиче, като го е бутнало в цистерна. Причината? Заподозреният е бил под 12-годишна възраст - твърде млад, за да носи наказателна отговорност. 

През март на три 13-годишни момчета в град Хандан бяха повдигнати обвинения, след като полицията съобщи, че те са изкопали гроб в изоставена оранжерия, завели са там свой съученик и са го убили, пише DW.

Полицията не знае как да реагира

В китайските социални медии публикациите, свързани с убийството в Хандан, бяха стотици милиони. Както юристи, така и обикновени граждани призоваха извършителите да бъдат наказани строго, чуха се искания и за смъртно наказание. Някои изказаха мнение, че младите хора дори са по-склонни да извършват престъпления, защото знаят, че не могат да бъдат наказани.

Професор по наказателно право с над 30 милиона последователи в китайските социални медии обвини тези, които се стремят да пощадят непълнолетните от наказание, в "морален релативизъм", съобщи "Ню Йорк Таймс".

Полицейските служители често не знаят какво да правят с лицата под 14-годишна възраст. През 2018 година на 12-годишно момче, което според полицията е убило майка си, му беше позволено да се върне в училище няколко дни по-късно.

Полицията заяви, че не е имала избор, защото не е могла да повдигне обвинения. Публичната реакция по случая допринесе за намаляването на възрастта, в която деца могат да носят наказателна отговорност. 

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback